Hur vet jag om min webbplats är säker?

Peter Larsson

Peter Larsson

Publicerat den 12 mar 2019
Hur vet jag om min webbplats är säker?

I dagens digitalt inriktade värld är webbplatsens säkerhet avgörande. Med den allt ökade tillvaron online och speciellt ökade e-handeln där det är avgörande hur din webbplatssäkerhet fungerar. Men hur vet man? Vi diskuterar allt du behöver veta om webbsäkerhet och vad du kan göra för att reducera riskerna vid en eventuell attack.

Vad exakt är webbplatssäkerhet?

Webbsäkerhet är den kumulativa frasen för alla åtgärder du kan vidta för att hålla både webbsidor och kunddata säkra.

När det gäller webbplatssäkerhet finns det ett antal processer som du måste vara medveten om för att säkerställa att både ditt företag och användardata är säkra. Nedanstående punkter är bara några av de saker att tänka på.

Var och hur är din webbplats hostad?

Din webbplats hostas på en kraftfull dator som kallas en ”server”, men att veta var den här servern är befinner sig geografiskt och vem som har tillgång till den är avgörande för att skydda din webbplats. Och kolla så att webbhotellet du valt följer gällande lagar och har tydliga riktlinjer samt aktiva säkerhetsfunktioner för att minimera möjligheten för eventuella intrång vid försök till sådana.

HTTPS och SSL-säkerhet

En del av att säkerställa anslutningen mellan din webbplats och dina användare involverar ett ”SSL-certifikat”. Under tidigare år började de flesta webbadresser med ”http://” som ligger till grund för all datakommunikation via World Wide Web. Idag har vi ”https://” som säkrar sambandet mellan webbplatsanvändaren och webbplatsen själv. Detta säkerställer att all information som dina kunder anger på din webbplats är säkrade och skyddade, vilket i sin tur försvårar för en tredje part eller hacker att komma åt.

Hur lagrar du data?

Hur du lagrar data kan vara en av de viktigaste processerna när det gäller webbplatsens säkerhet. Generellt lagras data på samma server där din webbplats är värd, men vet du hur uppgifterna sparas? Är lösenord krypterade? Har databasen ett säkert användarnamn och lösenord? Har du en brandvägg på plats som försvårar intrång?

Uppdaterar du regelbundet?

Ditt CMS är ryggraden i din webbplats, och det är det enklaste sättet att skydda dig från ett oväntat angrepp. Förutom nya funktioner kommer uppdateringar till appar, plugin och CMS ofta med säkerhetskorrigeringar och förbättringar. Därför är det viktigt att hålla dig uppdaterad för att säkerställa att din webbplats är så säker som möjligt. Detta bör göras dagligen.

Lösenord och 2-faktors autentisering

När det gäller säkerhet är det lämpligt att ändra ditt lösenord med jämna mellanrum (en gång varannan månad bör vara tillräckligt). Tvåfaktorsautentisering kan också öka webbplatsens säkerhet, eftersom det handlar om att använda personlig information. Det här kan vara ett lösenord eller säkerhetsfråga via sms, mejl eller telefon.

Sammanfattningsvis

Om du behöver hjälp med din säkerhetskontroll, kontakta gärna oss genom att ringa 046-20 99 00. Vi tar din säkerhet på allvar och ser till att du är skyddad mot olika säkerhetsbrister och framtida försök till intrång av olika slag.

Dela